Haastattelussa tuomari Marko Karppinen

1. Minkälainen historia sinulla on salibandyareenoilta?

Pelattiin lääkisläisten kanssa muistaakseni vuodesta -87 entisen OKL:n yläkerrassa sählyä ja mm. Wianderin Timon oli mukana siinä touhussa alusta asti. Vuonna -92 perustettiin Oulunsalon Vasama tällä porukalla. Alotettiin samana vuonna liiton sarjassa ensimmäisenä joukkueena Oulun läänissä. Sarjataso oli 4 divari. Noustiin seuraavaksi vuodeksi 3 divariin ja sekin vuosi meni niin nappiin että karsittiin 2 divariin siinä kuitenkaan onnistumatta.

Vuonna -95 lääkisläiset valmistuivat opinahjostaan ja Tampereella erään osaturnauksen iltapalalla paikallisessa mäkkärissä päätimme, että otamme yhteyttä erääseen Pasi Lämsään. Tarkoituksena oli kuopata Vasama ja ruveta ”oululaiseksi” seuraksi. Nimeksi tuli Merikoski sbt. Pelasin muutaman vuoden vielä Merikosken ykkösjoukkueessa 3 divaria. Siitä pari kautta Merikosken III joukkueessa ja yhden kauden OSB:ssä.

 

2. Kuinka päädyit tuomariksi?

Tuomarihommat tuli tutuiksi jo Vasaman alkutaipaleella. Laitettiin puulaakisarja pystyyn, johon osallistui parhaimmillaan noin 60 joukkuetta ja kun ei ollut halukkaita tuomareita juuri lainkaan, niin jouduin urakoimaan tosissaan. Myöhemmin aloin ns. viralliseksi tuomariksi.

 

3. Olet nähnyt salibandyn kasvun lähes syntyhetkistä tähän päivään. Onko salibandy enää sama laji kuin reilut parikymmentä vuotta sitten?

Joukkueitten määrä ja sen myötä pelaajien määrä on kasvanut aivan valtavasti, eli taitotaso on lisääntynyt lähes samassa suhteessa. Silloin kun aloitimme, ei Oulussa (ts. Oulun läänissä) ollut ensimmäistäkään junioripelaajaa. Onhan siinä peliuraa ajatellen iso merkitys, että alkaako se n. 10 vuotiaana vai niin kuin minulla 29 vuotiaana.

Säännöt ovat menneet eteenpäin järkevään suuntaan niin että pelinopeuden lisäys on tullut mahdolliseksi niidenkin puolesta. Myös mailat on kehittyneet siten, että jos nykyajan pelaajalle annettaisiin sen ajan Boden pillerimaila, niin ei ne vedot hääppöisiä olisi nykypelaajallakaan.

 

4. Pelaatko nykyisin enää salibandyä?

Kerran vuodessa höntsysählyä.

 

5. Miten valmistaudut peliin?

Menemällä tarpeeksi ajoissa kentälle ja lämmittämällä kroppaa niin ettei tule revähdyksiä.

 

6. Korkein sarjataso jolla olet viheltänyt?

1 divari karsintapeli.

 

7. Millä sarjatasoilla vihellät tällä kaudella?

2 divarista alaspäin.

 

8. Mikä ajaa ihmisen viheltämään salibandypeliin?

Kun kokee, että ”se” on mun juttu.

 

9. Muistatko mikä on ennätysmäärä jäähyllä istuvia pelaajia samanaikaisesti?

Ehkä neljä samaan aikaan, korkeintaan viisi.

 

10. Seuraatko salibandyä muuten?

OLS liiga ja Merikoski SBT 1 div.

 

11. Kummassa on vaikeampaa tuomarina toimiminen, alimmilla sarjatasoilla vai ylemmillä sarjatasoilla?

Alimmat taitaa olla haastavampia niin pelaajille kuin tuomareillekin.

 

12. Kerro erikoisempia sääntöjä vuosien takaa jotka ovat sittemmin poistuneet käytöstä?

Tulee mieleen kolme sääntöä, jotka onneksi ovat karisseet vuosien varrella pois.

1. Maalivahdille pallon syöttö, joko tahallisesti ja välillä tahattomasti = rangaistuslaukaus vastustajalle.

2. Hyppysääntö; vaikkei pallo osunut, mutta maskimiehenä satuit hyppäämään vedon mennessä maaliin = maalia ei hyväksytty, peli jatkui vaparilla puolustavalle joukkueelle.

3. Aina kun pallo osui päähän = 2 minuutin jäähy.

 

Kinkkiset sääntökysymykset:

 

Pelaaja pääsee yksin läpi mutta vastustajan mokke ottaakin maskin pois kesken hyökkäyksen. Mikä on tuomio?

2+10 min + rl

 

Rankkarissa pelaaja kuljettaa palloa lavan kämmenpuolella, potkaiseekin lavan rystypuolelle sillä seurauksella että pallo menee maaliin. Hyväksytkö maalin?

En hyväksy.

 

Pelaaja syöttää omalle maalivahdilleen joka seisoo maalialueen ulkopuolella, maalivahti potkaisee pallon maalialueelle itselleen ja ottaa pallon haltuun. Sallittua vai onko kyseessä syöttö omalle maalivahdille?

Sallittu.

 

Tosi tarina: Pelaaja laukoo ja lapa lentää pitkässä kaaressa yläkatsomoon penkin alle. Pelaaja menee vaihtoon ja saa 2 min rangaistuksen kun ei hakenut rikkoutunutta pelivälinettä yläkatsomosta. Oikea tuomio vai miten olisit itse toiminut tuomarina tilanteessa?

Kohtuu kaikessa… No penalty.

 

Kiitoksia Marko haastattelusta!

En arvannukkaan että pitää tehä sääntökoe kahdesti kaudessa…